Vaše priče: Gde je nestao novac?

Mi koji stojimo iza projekta i samog sajta nikadvise.com smo obični građani koji se susreću sa svakodnevnim problemima vezani za prava potrošača, i mi sami ponekad kažemo nikad više. Međutim, nekada nije dovoljno samo reći nikad više. U situaciji kada je priča veća i šira, mi smo odlučili da otvorimo novu kategoriju na našem sajtu gde će Vaša priča da bude predstavljena.
Šta kada banke naprave grešku i ne žele da je priznaju? V.S. nam je ispričao svoju priču, a mi vam je prenosimo u celini:
Gde je nestao novac?

20.12.2017.

Tog dana sam otisao u Raiffeisen banku da uplatim 1000 evra prijatelju koji je u Francuskoj. Novac sam iz zdravstvenih razloga pozajmio par meseci ranije, i trebalo je da ga vratim do Nove godine.
Da bih ispoštovao dogovor, na vreme sam se uputio u banku gde već imam devizni račun, a inače sam bio jako zadovjan uslugom u toj banci koja se nalazi u samom centru grada.
Popunjavanje formulara je obavio radnik banke, ali sam mu ja nakon provere ukazao da je slovo prezimena primaoca novca pogrešno, tj. da liči na H a ne na N, kako je trebalo da bude. On mi je samo rekao da on tako piše slovo N. Svi ostali podaci su bili dobri. Otišao sam iz filijale i tek posle 2 dana dobio sms da mi je sa deviznog računa skinuto 1000 eura.
Par dana kasnije, (za taj transfer je inače potrebno 2 do 3 dana)  pozvao sam prijatelja i pitao da li je dobio novac. Kada mi je rekao da nije dobio novac, otišao sam u banku gde su mi kao dokaz dali Swift poruku koju sam ja prosledio prijatelju. Posle par minuta on mi je ukazao da je greška u jednom slovu u prezimenu.
 

29.12.2017.

Bilo je već 5 popodne u petak i znao sam da niko više ne radi.
Svi ostali podaci su bili tačni, a to su IBAN broj koji ima preko 10 cifara, kao i SWIFT koji je takodje kombinacija cifara i slova, i adresa korisnika. Zbog toga sam zamolio prijatelja da pokuša da svoju banku zamoli da mu isplate novac i objasni to kao ćirilično-latiničnu grešku.
Trećeg januara sam od njega dobio kompletnu korespondenciju izmedju njega i njegove banke gde je pisalo da novac uopšte nije stigao u Francusku, a ne samo da ne moze zbog te greške biti proknjizen na njegov račun.
Opet je bilo popodne, ja uspevam da dobijem filijalu gde pocinje odugovlacenje i davanje netačnih informacija tipa: sa transferom je sve u redu, zašto ste vi napisali pogrešno prezime, a pisao je službenik banke, ako ti se ne sviđa idi u Western Union pa plati 8000 proviziju… Da napomenem da sam za tu uslugu odmah banci platio cca 2500 dinara i to je jedini dokaz o tome koji imam na papiru.
 

04.01.2018.

Sutradan preko Call centra jedva dobijam filijalu u Nišu  jer broja na netu nema i razgovaram sa šefom koji kaže da je banka već tražila ispravku prezimena, što je nemoguće jer on to tek u tom trenutku saznaje. Zamolio me je za par sati strpljenja i obećao da će me pozvati. To je i učinio i rekao da će banka tražiti ispravku. Podsećam da je pre toga rekao da su već tražili. Moli me za dan, dva strpljenja dok se sada to ne realizuje.
 

08.01.2018.

U ponedeljak ja odlazim u regionalnu filijalu u ulici Svetozara Markovica i tražim da pričam sa regionalnim direktorom. Kažu mi da je na odmoru. Onda odlazim opet u Obrenovićevu i pričam sa šefom filijale. Molim ga da mi da neki papir da je ispravka urađena on kaže da ne može jer to nije praksa i traži jos 3 do 4 dana strpljenja. U utorak ja šaljem prigovor ponovo banci i kopiju NBS, službi za zaštitu korisnika. Takođe zovem Call Centar i uporedo na onlajn četu pokušavam da nađem nekog da mi pomogne. Počinje ista priča, napišite prigovor. Kad im konačno dosadim, dobijem poruku da se javim Davoru Jeliću. Na Call centru mi kažu da takav ne postoji. Zovu me kasnije i kažu da je greška u imenu i da nije Davor nego šef niške filijale, opet nazad, ,,back to square one”. Par sati posle me zove šef niške filijale i kaže da su danas poslali ispravku, znači utorak 09. a ne 03. ili 04. kako su rekli i šalje mi kopiju korespondencije. Tamo, imam šta da vidim. Ispravljeno ime ali pogrešili iznos i napisali da saljem 10000 evra umesto 1000. Pošto sad imam kopiju njihove interne korespondencije ja ukazujem na to službenici u Beogradu a ona kaže da se potkrala greška ali da to nema veze…
Znači ukupno dve greške u imenu i jedna u iznosu…. nemam više načina ni snage, ni elemenata za raspravu. 20 dana uz sve praznike za posao koji treba da traje dva do tri dana i opet neizvesnost da li će sve biti u redu…
Na kraju šaljem mejl, jer sam sad uvideo šemu mejlova, ime.prezime@ i tako dalje, na 8 adresa svim mogućim direktorima svih sektora u banci. Za sada ništa… Da li biste vi otišli u policiju u ovakvom slučaju?

 

11.01.2018.

Problem je rešen. Prošlo je ukupno 22 dana. 

 

Čekamo na Vas!

Da li imate slična iskustva koja želite da podelite sa nama? Pišite nam!

 

Podelite ovo sa drugima!