NikadViše Skener: MTS – optički, moblini i ADSL internet

U prethodnom članku o internet provajderima smo vam predstavili one najjače koji se mogu naći u Srbiji – potrudili smo se da vam prikažemo kolike su njihove cene, kako se snalaze među konkurencijom, koje usluge nude i kako im se te usluge razlikuju. Ovde ćete moći da pročitate o najzastupljenijem srpskom internet provajderu – MTS-u i o njihovom najrasprostranjenijem, ADSL internet priključku. Takođe, moći ćete da se uverite i da li se opravdano reklamiraju kao ,,najbrži”. Ukoliko vas interesuje sama kompanija, kao i njihove ostale usluge, možete se informisati ovde.

NikadViše Skener: MTS – optički, moblini i ADSL internet

POKRIVENOST

Kao što smo već napomenuli u prethodnom članku, procenjuje se da u Srbiji postoji oko 5 miliona korisnika internet usluga svih vrsta: od bežičnog internet priključka, preko mobilnog, kablovskog do ADSL internet priključka, da napomenemo najčešće korišćene. Prema RATEL-u, MTS ima oko 2 i po miliona korisnika i drži oko 46% tržišta. Oni u svojoj ponudi imaju sledeće internet priključke:

  1. Optički internet priključak
  2. ADSL internet priključak
  3. Mobilni internet priključak (u koji spada i bežični internet priključak jer koristi 4G mrežu)

 

OPTIČKI INTERNET PRIKLJUČAK

Optički internet priključak je nova tehnologija koja je krenula pre nekoliko godina da se koristi. Ona trenutno predstavlja najbrži način pristupa internetu kod nas. Brzina može da se kreće i do 1000 Mbps (ili 1 Gbps) što je prilično zavidno, vodeći se činjenicom da je trenutno najzastupljenija brzina za koju se opredeljuju i fizička i pravna lica 10 Mbps (Izvor: RATEL). Ostale brzine koje su u ponudi su 150 Mbps i 250 Mbps. Nedostatak ove ponude je što nije zastupljena kao ADSL internet priključak i tek u nekoliko gradova se može koristiti.

Kada smo istraživali, naišli smo na jednu čudnu stvar: na zvaničnom MTS-ovom sajtu ne postoji cenovnik ove usluge. Takođe, nismo mogli da utvrdimo da li je možda ta stranica još uvek u izradi. Ali, kada smo malo dublje istražili, korisnici foruma Svet kompjutera su uspeli da ,,slikaju’’ stranicu dok je još uvek postojala ponuda, pa smo vodeći se time, došli na uvid u sledeće ponude.

Naziv paketaBrzinaMesečna naknada
Net 150 optikaDo 150 / 20 Mbps2299 RSD
Net 250 optikaDo 250 / 30 Mbps3499 RSD
Net 1000 optikaDo 1000 / 100 Mbps6999 RSD

Kako neki korisnici ovog sajta tvrde, iznad su bile promotivne cene. Navodne nove cene po kojima možete uzeti MTS-ove usluge optičkog internet priključka su sledeće:

Naziv paketaBrzinaMesečna naknada (sa ugovorom)Mesečna naknada (bez ugovora)
Net 150 optikaDo 150 / 20 Mbps3399 RSD3599 RSD
Net 250 optikaDo 250 / 30 Mbps3799 RSD3999 RSD
Net 1000 optikaDo 1000 / 100 Mbps8999 RSD9999 RSD

 

Podsećamo, ove cene nismo našli na zvaničnom MTS-ovom sajtu, pa ne možemo zasigurno da tvrdimo da su 100% tačne jer su možda sklone promenama.

ADSL INTERNET PRIKLJUČAK

ADSL internet priključak je tehnologija koja omogućava prenos digitalnih informacija preko standardnih telefonskih linija a da pritom ne blokira korišćenje telefonske veze (Kao Dial-up? Sećate se?). Kada je nastao, ADSL internet priključak je predstavljao jedan veliki korak u unapređenju ove IT tehnologije vezane za slanje i preuzimanje podataka sa interneta. MTS-ov ADSL internet priključak je trenutno najzastupljeniji u Srbiji, najverovatnije zbog pogodnosti koje nudi: stalna, stabilna i brza veza sa internetom, povoljna cena (u odnosu na druge priključke), kao i slobodna telefonska linija. Trenutno, cene koje MTS nudi su sledeće:

Naziv paketaBrzinaMesečna naknada (sa ugovorom)Mesečna naknada (bez ugovora)
Net 10Do 10 / 1 Mbps1549 RSD1749 RSD
Net 20Do 20 / 2 Mbps1699 RSD1899 RSD
Net 50Do 50 / 2 Mbps1799 RSD1999 RSD
Net 100Do 100 / 2 Mbps2399 RSD2599 RSD

Opet napominjemo, kao što smo već rekli ranije, za korišćenje ove usluge potreban je telefonski priključak koji se dodatno naplaćuje, pa se može reći da ova usluga ima skrivene dodatne troškove od najmanje 659 RSD na mesečnom nivou. Korisnici moraju da, ukoliko žele da koriste usluge ADSL internet priključka koje nudi MTS, takođe plaćaju i mesečnu naknadu za telefon iako nisu iskoristili nijedan telefonski impuls.

MOBILNI INTERNET PRIKLJUČAK

 Mobilni internet je u suštini svaki internet priključak koji je prenosiv i može se koristiti svuda gde je jedna mreža zastupljena i ima signala. Najčešći uređaj koji koristi ovu vrstu priključka su mobilni telefoni i tableti koji podržavaju korišćenje SIM kartice. Takođe, postoje modemi koji koriste SIM karticu i imaju USB priključak pa se ova vrsta internet priključka može koristiti i na laptopovima i kompjuterima u nekim delovima zemlje do kojih je teže doći i sprovesti telefonsku liniju ili optički kabl, ili je možda korisniku potreban stalni pristup internetu gde god on bio. Ovakav internet priključak ima ograničen protok, za razliku od optičkog i ADSL internet priključka, a tarifira se isto kako na mobilnom telefonu tako i na USB modemu. MTS trenutno koristi 4G mrežu, te brzina koju ovakav internet priključak može dostići je do 105 / 35 Mbps.

Cene za korišćenje ove vrste usluge su sledeće:

Naziv paketaProtokMesečna naknada (bez popusta)Mesečna naknada (sa popustom)
Mobilni Net S5 GB699 RSD449 RSD
Mobilni Net M10 GB1199 RSD749 RSD
Mobilni Net L20 GB1499 RSD999 RSD
Mobilni Net XL50 GB2199 RSD1499 RSD

Mesečna naknada sa popustom važi ukoliko potpišete ugovor na 24 meseca, dok je bez popusta ukoliko potpisujete ugovor na određeno vreme ili kupujete tablet uređaj kod njih. Nakon što iskoristite gore naznačeni protok, brzina se drastično smanjuje. Međutim, to nije slučaj ukoliko ste pripejd korisnik – tada se za dodatno surfovanje plaća 6 RSD za 100 kb protoka.

Zaključak

MTS je od skoro uveo u svoju ponudu optički internet priključak, ali kao što smo rekli, nije dostupan svuda u Srbiji. Ukoliko cene budu iste kao što su svojevremeno stajale na njihovoj zvaničnoj stranici, sa navedenim brzinama, onda bi MTS stvarno bio ,,najbrži” internet provajder i za sada jedini koji nudi brzinu od 1 Gbps. Nažalost, ta informacija je uklonjena sa njihovog sajta te ne možemo da tvrdimo da će ovu obećanu brzinu sprovesti. Možda će postojati ,,sitna slova” koja će ograničavati protok? A što se ostatka ove ponude tiče, pronašli smo druge internet provajdere koji pre MTS-a nude optičke internet priključke po vrlo pristupačnim cenama (Beotel kao najjeftiniji, onda Exe Net, Orion Telekom, Ninet), čak i pristupačnijim od MTS-ovih.

Što se tiče ADSL internet priključka, MTS ovu uslugu odavno nudi i ona se nije u skorije vreme menjala. Nisu najjeftiniji, Beotel ih prestiže i ovde za isti paket (10 Mbps) i pod istom ugovornom obavezom (24 meseca) – kod njih je mesečna pretplata 1390 RSD, a dodatni troškovi telefonskog priključka su 390 RSD mesečno).

Naposletku, MTS-ov mobilni internet priključak se dobro snalazi među konkurentnim operaterima (VIP Mobile i Telenor): cene usluga su im slične i svako ima svoju ponudu protoka, te ovde bitnih razlika nema, već sve zavisi od korisnika i njegovih zahteva.

Da li ste i vi MTS-ov korisnik? Da li i vi koristite ADSL internet priključak? Da li ste zadovoljni uslugom koju vam pružaju kao najzastupljeniji internet provajder? Da li su opravdano najzastupljeniji? Ostavite nam komentar ovde.

Da li ste možda zaposleni u MTS-u? Ukoliko želite da ostavite komentar o tome kako je biti njihov zaposlen, to možete uraditi kod naših partnera, Ogledalo Firme.

 

 

Podelite ovo sa drugima!