Reklamacije i garancije – kako postupiti?

Nedavno ste kupili neke proizvode, pokvarili su se, poslali ste reklamacije i ništa se nije desilo? Bili ste besni zbog neispoštovane garancije? Osetili ste da kao nezadovoljni potrošači nemate kome da se obratite i da vas niko ne štiti? Ako se pronalazite ovde, grešite! Postoje mnoga udruženja čiji je cilj upravo zaštita potrošača a tu je i sam Zakon. Samo je potrebno znati malo više o mogućnostima koje su vam na raspolaganju, a koje ćemo u ovom članku predstaviti u nekoliko koraka.

Reklamacije – Možete zahtevati zamenu ili povraćaj novca

Kupili ste neispravan uređaj ili se uređaj koji ste kupili pokvario? Bez brige, izjavite reklamaciju i uzmite potvrdu o reklamaciji. Ukoliko ne dobijete odgovor u roku od 8 dana od kada su reklamacije izjavljene, uz dostavu potvrde možete se obratiti Tržišnoj inspekciji. Poslodavac je dužan da reši reklamacije u roku od 30 dana. Ono što verovatno niste znali jeste da u roku od 6 meseci od kupovine proizvoda možete tražiti od poslodavca povraćaj novca, zamenu ili popravku.

Nije moguće zameniti ili popraviti reklamiranu robu – potražite povraćaj novca

U slučaju da se po usvajanju reklamacije roba ne može popraviti, ni zameniti robom iste vrste, poslodavac je dužan da vam ponudi povraćaj novca. Poslodavcu se vraća roba, a vi dobijate istu količinu novca koju ste platili prilikom kupovine, bez obzira na to da li je došlo do pojeftinjenja ili poskupljenja robe.

Reklamacije odbijene – Prodavac mora da dokaže da roba nije prodata sa nedostatkom

U roku od 6 meseci od dana kupovine, pretpostavlja se da vam je roba prodata sa nedostatkom.

Prodavac ne može da odbije reklamacije i za nedostatak okrivi potrošača, već mora da dokaže na sudu da roba nije prodata sa istim.

Ono što u ovom slučaju treba uraditi je upozoriti prodavca da ćete, ukoliko ne poštuje zakon, potražiti zaštitu svojih prava na sudu. U slučaju da je prošlo više od 6 meseci, vi ste ti koji morate da dokažete da vam je roba prodata sa nedostatkom.

Garancije – Traju duže nego što papir nalaže

Imate garancije od godinu dana ali su vam se proizvodi pokvarili neposredno nakon isteka garancije? Bez brige! Garancije ne mogu da ograniče vaša zakonska prava! Zakonski, imate pravo da zahtevate popravku ili zamenu proizvoda sa nedostatkom u roku od 2 godine od kupovine istog. Ukoliko je do kvara došlo u roku od 6 meseci od kupovine proizvoda možete zahtevati zamenu proizvoda, umanjenje cene ili povraćaj novca (raskid ugovora).

Proizvod je moguće poslati na popravku samo u slučaju da postoji saglasnost potrošača.

Naručivanje putem interneta – Možete vratiti robu bez navođenja razloga

U skladu sa mogućnostima koje internet danas pruža, sve je veća nabavka preko interneta. Sigurno ste bili u situaciji da čekate da vam se nešto dostavi ali ste dobili par sedih dlaka od strepnje da li će sve stići u najboljem redu. Sigurno ste razmišljali: ,,šta ako roba koju sam poručio ne bude kao na slici,” ,,da li će mi majica stići u pravoj boji?” ili ,,šta ako se moja očekivanja ne ispune?” Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da vas zakon i u ovom slučaju štiti! Sve što treba da uradite je da sačuvate dokaz o kupovini (ugovor ili porudžbenicu – bez ovoga ne bi trebalo da se prihvata bilo kakvo plaćanje, jer postoji mogućnost da su u pitanju internet prevare) i o odustanku, na obrascu za odustanak, obavestite trgovca u roku od 14 dana od dana kada je roba isporučena. Ono što je bitno znati jeste da se od vas ne traži da navodite razlog zbog kog ste odustali od proizvoda! Trgovac je dužan da vam dostavi ugovor, obrazac za odustanak i predugovorno obaveštavanje najkasnije prilikom dostave robe. Trgovac je takođe dužan da vam novac vrati u roku od 14 dana od dana kada je primio obrazac za odustanak. Vaš jedini trošak je vraćanje robe trgovcu.

Isporuka nameštaja i tehničke robe – nakon 30 dana imate pravo na povraćaj novca

Ukoliko sačuvate dokaz o kupovini (račun na kome piše rok isporuke), u slučaju da poslodavac ne isporuči robu 30 dana od dana kada je roba poručena, imate pravo da tražite raskid ugovora ili povraćaj novca. Povraćaj novca se vrši u roku od 3 dana od dana raskida ugovora. Bitno je napomenuti da je poslodavac dužan da robu dostavi na adresu potrošača (ne ispred kuće ili stana) i da rok isporuke napiše na računu ili na drugoj ispravi o ugovoru.

Lepo ovo zvuči zar ne? Sve je to lepo zakon definisao i on je na vašoj strani! Veliki problem je svakako što mnogi potrošači nisu svesni koliko prava zaista imaju. Postoji mnogo načina na koje možete reagovati u zavisnosti od same situacije. Svi poslodavci dobro poznaju zakone i njihovo je pravo da pokušaju da okrenu stvari u svoju korist. Isto tako vaše je pravo da se pozovete ne zakon. Mnoge će se stvari rešiti upravo tako, i to na licu mesta. Ko ne veruje neka proba – ne košta ništa, a može itekako pomoći da dobijete ono što vam kao potrošaču pripada. Ukoliko osoba kojoj se požalite, bilo to poslodavac, trgovac ili radnik ne žele da vam pomognu, uvek možete preduzeti i oštrije mere i obratiti se sudu. Ali hajde da za početak koristimo svoja prava i smanjimo nepravdu.

Da li ste možda bili u sličnoj situaciji – kupili ste nešto a niste bili zadovoljni kupovinom? Ostavite nam komentar!

Podelite ovo sa drugima!