Čitajte Sitna Slova: Internet Provajderi ovo NE Reklamiraju!

Šta sve rade internet provajderi u Srbiji?

21. vek je, pristup internetu je nešto bez čega se praktično ne može. Ako živite u nekom od većih gradova, imate taj luksuz da birate cenu, brzinu, i sve ostalo što spada u domen ovih usluga jer su internet provajderi na svakom koraku.

Iako naš portal još uvek nije pokrio veće internet provajdere u Srbiji, istražili smo par situacija gde nečitanje sitnih slova u ugovoru može dovesti do razočarenja u traženu uslugu i u to šta kupci očekuju.

Sitna slova - Nikad Više

Šta se to reklamira, a šta zapravo dobijamo?

VIP Kućni Net

Na prvi pogled zaista fantastična ponuda, VIP Kućni Net tarifa nudi sjajne brzine po odličnim cenama. LTE  ruter koji dobijate besplatno, ali je ugovor na 24 meseca obavezan za aktiviranje ove tarife.

Odnos brzina-cena nije najpovoljniji, ali u vreme promocija, koje su jako česte, u rangu su sa najvećim internet provajderima u Srbiji.

Ovo su cene bez aktuelnih promocija:

  • 10/2 Mbps za 1399 dinara
  • 20/4 Mbps za 1699 dinara
  •  40/6 Mbps za 2199 dinara

Međutim, obaveza od 24 meseca nije najlošija strana. Ono što sigurno nećete čuti u reklami, a sakriveno je u sitnim slovima na dnu je to da prikazane brzine važe samo za prvih 100GB, a nakon toga brzina preuzimanja podataka se smanjuje na neverovatnih 2Mbps.
U vreme kada su snimci na Youtube-u u 4k rezoluciji, i mnoge stvari gledamo preko stream-a, 100GB je u stanju da se potroši u roku od nekoliko dana, pa i brže. 2Mbps koje dobijate nakon toga nas vraćaju deceniju unazad kada smo se radovali ADSL konekcijama od 1024 Kbps.

Ovu ponudu lagano odbijamo nakon čitanja sitnih slova.

Mt:s Net Paketi

Verovatno najveći internet provajder u Srbiji, Mts pruža mogućnost uvođenja ADSL internet priključka dok čekamo dugo reklamiranu “internet revoluciju” kada će Mts početi da nudi i usluge optičkog interneta, usluge koju neki internet provajderi nude već godinama unazad.

Kada pogledamo standardne cene paketa (kao i kod VIP-a, promocije ne uzimamo u obzir jer su promenjive), vidimo da su cene sledeće:

  • 10/1 Mbps za 1.549 dinara
  •  20/2 Mbps za  1.699 dinara
  •  50/2 Mbps za 1.799 dinara
  •  100/2 Mbps za 2.399 dinara

Cene su slične kao u VIP-u, ali je upload brzina neobjašnjivo sporija. S druge strane, ne postoji ograničenje protoka i smanjenje brzine. Ugovor od 24 meseca nije obavezan, ali u tom slučaju ne možete uzeti ni promociju ni popust bilo koje vrste, a i svaki paket je skuplji za 200 dinara.

Sve u svemu, ova ponuda ne izgleda toliko loše. U čemu je caka? Da biste bili u mogućnosti da uvedete ADSL, neophodno je da budete priključeni na liniju fiksne telefonije. Ako uzmemo u obzir da fiksni danas služi isključivo da vas bankari zovu da vas obaveste da kasnite sa ratom i da se par puta mesečno čujete sa bakom, shvatamo da je ovo trošak koji je bukvalno bacanje para (baku možemo zvati i mobilnim). Da budemo precizniji, to je 700 dinara mesešno na uslugu koja vam (verovatno) nije potrebna, čak i da ni jednom niste podigli slušalicu fiksnog telefona. Sa ovom računicom, 10/1 Mbps košta 2200 dinara mesečno, što je, složićete se, preterano.

SBB Internet (I ostali kablovski operateri)

U Srbiji je trenutno 56 registrovanih kablovskih operatera, i većina su ujedno i internet provajderi. Pošto su podeljeni teritoraijalno (da, u pitanju je monopol) i u sklopu svojih usluga nude i usluge interneta. Mnogi kablovski operateri nude paket usluge koje možete kombinovati i izabrati shodno svojim potrebama. Najzastupljeniji operater, SBB, tvrdi da je i reklamira se kao provajder najbržeg interneta u Srbiji, a to nije. Iako je brzina od 150 Mbps izuzetna, ima provajdera optičkog interneta koji nudi brzine do 200 Mbps po jako povoljnim cenama. Uzećemo za primer Beotel Net, koji paket od 200/20 Mbps nudi za 1990 dinara.

Problem kod kablovskih operatera je sličan kao i kod Mts-a – uslovljeni ste da plaćate uslugu koju (možda) ne želite, a tu je naravno i obavezan ugovor od 24 meseca.  

Koji internet provajderi su za preporuku?

Kada pričamo o celoj Srbiji, teško je konkretno reći ko je najpovoljniji i najbolji internet provajder pa ni to šta kupci očekuju i žele. Trenutno najbrža i najpovoljnija opcija u svetu, samim tim i u Srbiji jeste optički internet (FTTH). Preporučujemo da potražite lokalnog internet provajdera koji nudi usluge optičkog interneta, uporedite cene i surfujete po uslovima koji vama najviše odgovaraju, nećete pogrešiti. A ostalim internet provajderima kojima su prava zaštita potrošača bitna samo dok je sve po zakonu, i koji detalje kriju u sitnim slovima slobodno recite Nikad Više.

 

Podelite ovo sa drugima!